Polecamy

Logowanie

Osoby online

Odwiedza nas 15 gości oraz 0 użytkowników.

Przepis na karnawałowe pączki

Mamy karnawał, okres zimowych zabaw, rozpoczynający się po Święcie Trzech Króli i trwający do Środy Popielcowej. Nazwa karnawał pochodzi od średniowiecznego terminu carne vale tzn. pożegnanie mięsa. Obyczaj ten wywodzi się ze średniowiecza i trwa do dziś. W tym okresie można dobrze pojeść i pohulać na większych lub mniejszych balach. W dawnej obyczajowości polskiej karnawał kojarzony był z kuligami, dobrym jadłem i tańcami. Od Święta Matki Boskiej Gromicznej wyprawiano obfite biesiady z mnogością pieczonych mięs i wędlin oraz ciastek smażonych na smalcu. Najintensywniej bawiono się od Tłustego Czwartku do Środy Popielcowej. Prawie wszyscy znamy przysłowie „Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, wszyscy uwierzyli, pączków nasmażyli”. Zachęcamy Państwa do „świętowania” karnawału i smażenia pączków. Polecamy załączony przepis. Życzymy dobrej zabawy i smacznego!

Zalecane przeglądarki: Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer 7 lub nowszy.